Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Довічно важливо: у Харкові покажуть “ПЕНІТА. Опера” про засуджених до довічного ув’язнення жінок

Довічно важливо: у Харкові покажуть “ПЕНІТА. Опера” про засуджених до довічного ув’язнення жінок

26 квітня о 19:00 в Будинку культури Головного управління Національної поліції в Харківській області (вул. Жон Мироносиць,13) відбудеться харківська прем’єра “ПЕНІТА. Опера”, у межах проекту “Довічно важливо”. 

Опера зроблена за інтерв’ю із чотирма жінками, засудженими до довічного ув’язнення, котрі відбувають покарання у Качанівській колонії №54 (Харків). У межах проекту також відбудуться фотовиставка і наукова конференція «Проблеми довічного ув’язнення в Україні: міжнародний досвід та європейські вимоги».

Прем’єра опери відбулася 11 квітня у Києві, 21 квітня оперу побачать у Одесі, а 23 у Дніпрі.

Вхід на “ПЕНІТА. Опера” – безкоштовний, за реєстрацією.Вхід на оперу: 18+

Ідея проекту у драматургині Тетяни Кіценко виникла п’ять років тому під час візитів до Качанівської колонії і розмов із жінками, засудженими до довічного ув’язнення. Драматургиня вирішила: найкращою формою розповіді історій довічниць буде саме опера. Вона впевнена: мовою театру потрібно говорити про важливе, проговорювати проблеми груп населення, котрі часто залишаються поза увагою.

«Кожен має відповідати за скоєний злочин. Втім, тільки уявіть: у людини на довічному ув'язненні страшне минуле, сумнівне теперішнє і немає майбутнього, – говорить Тетяна Киценко. – У цивілізованому світі цей вид покарання прирівнюють до тортур. Те, що ми їх допускаємо, — вже відповідальність кожного з нас».

12 березня 2019 року Європейський суд з прав людини визнав українське довічне позбавлення волі тортурами та порушенням прав людини (справа Петухов проти України).

Прямо зараз в Україні відбувають довічне ув'язнення 22 жінки. За законом, через 20 років, проведених у зоні, кожна з довічниць має шанс на помилування. Утім, станом на 2018 р. скористалися цією можливістю лише одна жінка. Чому? – Це питання також піднімається у проекті, як і відсутність шансу на виправлення судових помилок. Українські і європейські правозахисники переконані: не кожна з довічниць отримала справедливий вирок, деякі заслуговують і повинні вимагати перегляду своєї справи. Та система перегляду справ в Україні цілком відсутня.

Тому театральні митці, художники та правозахисники об'єднались у проекті «Довічно важливо» – аби почути особисті історії довічниць і переказати їх глядачам.

Допомогли Тетяні втілити задум композитор Золтан Алмаші, котрий написав музику до опери, та режисер Максим Голенко. У створенні вистави також взяли участь художник-постановник Максим Афанасьєв, віджей Сергій Пілявець, хореограф Максим Булгаков. Повноцінним учасником вистави, крім акторок, є Квартет ім. Л.Ревуцького у складі Маріани Скрипи (скрипка), Андрія Тучапця (альт), Едуарда Скрипи (скрипка), Золтана Алмаші (віолончель).

Виставу доповнить концептуальна фотовиставка Русі Асєєвої, котра їздила з Тетяною до колонії й фіксувала на фото життя та побут довічниць. У Харкові виставка відбудеться у день прем’єри, 26 квітня, у холі Будинку культури Головного управління Національної поліції.

«Я хотів написати музику, яка буде зрозуміла всім, у тому числі прототипам героїнь опери, — ділиться композитор Золтан Алмаші. — У «ПЕНІТА.опері» є відчутна паралель із «Трьохгрошовою оперою» Курта Вайля, який кинув виклик рафінованому і мегаінтелектуальному мистецтву своїх сучасників. Певною мірою, я теж кидаю виклик своїм колегам академістам/авангардистам. Я прагнув створити оперу не як річ у собі, а як таке мистецтво, що змінює життя людей на краще».

Важливою частиною проекту є його правозахисна складова. 26 квітня у Харкові відбудеться наукова конференція Проблеми довічного ув’язнення в Україні: міжнародний досвід та європейські вимоги”(Харківський національний університет імені Ярослава Мудрого (Пушкінська, 77), яку зможуть відвідати всі, кому цікава ця тема. Спікерами стануть відомі правозахисники із Франції, Великобританії та України: Франсуаза Тулкенс, Бенуа Давид, Дірк Ван Зил Сміт, Жан Марі Деларю, Луіз Деко, Юг де Сюреман, Андрій Діденко.

«Певна кількість довічників і довічниць відбувають покарання, хоча злочинцями і злочинницями не є. В країні фактично не існує процедури виправлення судових помилок, – говорить Андрій Діденко,куратор правозахисної програми проекту. — Ця проблема дуже хвилює учасників проекту «Довічно важливо», який зібрав і митців, і правозахисників. Люди різного фаху, різних думок і уподобань об’єдналися навколо питання, що турбує всіх свідомих людей».

Проект реалізує ГО Театральна Платформа у партнерстві з EPLN - European Prison Litigation Network, а також Національною Спілкою Композиторів, Національним ансамблем солістів «Київська камерата», Харківською правозахисною групою (ХПГ). Проект реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках програми Culture Bridges та за підтримки Народного депутата України Олександра Грановського.

Повна програма проекту.

Подія харківської прем’єри у фейсбуці

Сторінка проекту у фейсбуці



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1055
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...