Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Bідкриття 138 сезону Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка

Bідкриття 138 сезону Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка

Черговий театральний сезон відкриється 6 вересня 2013 р. За сталою традицією це буде опера М.Лисенка «Тарас Бульба», видатного українського композитора, чиє ім’я театр носить з 1944 року. Перша половина сезону пройде під знаком іншого музикального генія – італійського композитора Дж. Верді, 200-річчя від дня народження якого відзначає весь світ. Крім останньої прем’єри – вистави «Дама з камеліями (Травіата)» ми запропонуємо глядачам тиждень оперних вистав на музику Дж. Верді з 15 по 23 листопада, у яких братимуть участь наші провідні солісти, хор та оркестр і гастролери з інших оперних театрів України, а також Росії, Біларусі та  Італії. Закінчиться тиждень виконанням «Реквієму» Дж. Верді у пам’ять жертв голодомору та політичних репресій.

У грудні відзначимо також 170-річчя іншого видатного композитора Ж. Бізе, якому буде присвячено ювілейний концерт і балет «Кармен-сюїта».

Видатному українському  співакові Б.Р. Гмирі, який починав творчий шлях саме на нашій сцені, в цьому році - 110 років. Митцю присвячується концертна програма, на яку ми запросимо харків’ян 20 вересня.

Міжнародний День музики 1 жовтня буде святкуватися   як хорове свято. Концерт хорового колективу присвячується ювілею головного хормейстера, заслуженого діяча мистецтв України Олексія Чернікіна.

У цьому сезоні на глядачів   чекатимуть щонайменше три прем’єри. Одна з них опера-казка В.Гокієлі «Червона шапочка» відбудеться вже у жовтні. Балетна трупа готуватиме «Ромео і Джульєтту» С. Прокоф’єва у постановці видатного балетмейстера Л. Лавровського. Балет справедливо вважають класикою ХХ століття, адже цю хореографічну редакцію танцювала Г. Уланова, чий образ Джульєтти в танці не перевершено й досі.

Наразі згадаємо ще одного класика сучасної української музики, нашого земляка  Віталія Губаренка, який міг би святкувати влітку наступного року своє 80-річчя. А разом з цим й безсмертний сюжет «Шельменко-денщика» -  твору, написаного Г.Квіткою-Основ’яненком та увічненого  В.Губаренком в оперній партитурі під назвою  «Сват мимоволі». Прем’єра цієї опери відбудеться наприкінці театрального сезону.

Багато творчих подій планується   у зв’язку з 200 річчям  Великого Кобзаря. Наш колектив тривалий час  зберігає в репертуарі оперу Л. Колодуба «Поет»  про життя і творчість Т.Шевченка. Театр виступив з ініціативою показати цей твір у «оперних» містах України і, насамперед у  Національній опері столиці.

О.Чепалов



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

749
RSS
Гость
16:59
Хоть бы фото поновей прикрепили к статье :27:
17:09
Увы, организаторы не предоставили (((
Загрузка...