Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Stillleben. Kharkiv.

Описание:

з 24 липня, до 18 серпня 2018 року, з 11:00-19:00

Харківська Муніципальна галерея запрошує на відкриття міжмузейного дослідницького проекту «Український натюрморт».

"Проект має на меті представити харківську версію розвитку натюрмортного жанру в сучасному образотворчому і візуальному мистецтві України.

Розуміючи, що якогось особливого «харківського натюрморту» (на відміну від “харківської пейзажної школи”) не існує, куратор проекту відібрав роботи видатних, відомих, налаштованих на експеримент зрілих і молодих мистців (21 автор), в творах яких натюрморт постає як платформа жанрового різноманіття і технічної маестерії. Втім є відчутним особливий підхід до цього жанру саме з боку харківських мистців — кадрування, геометризм, просторова акцентуація, фокус прямого бачення предмету, поєднання лінійності форми с живописною орнаментацією та декоративізмом. Поруч з традиційними натюрмортними мотивами — чашка, келих, вазон з квітами, фрукти, мушля та інше, автори увводять в речовий простір натюрморту символи сьогодення і сучасного предметного оточення людини. Фантазія навмисно зтикається з реальністю, щоб потім огорнутися на абстраговані форми обраного жанру.

Для авторів суміжного з Києвом проекту натюрморт є своєрідною моделлю організації живописного, графічного, інтермедіального простору, школою візуального експерименту, у межах якого саме через цей жанр підкреслено індивідуальну творчу мову кожного з художників.

Важливим є й те, що проект поєднує в єдиній експозиційній площині не лише традиційні техніки образотворчості і візуальності (живопис, графіка), а її найсучасніші форми – фотографію, інсталяцію, відео-арт, графічну візуалізацію символічного спрямування. Концепція проекту вимагає навмисного протиставлення робіт класичної і некласичної естетики, різного формату та засобів бачення мотиву. Синтетичний та аналітичний варіанти жанрового втілення предмету міцно тримаються один одного, не розхитуючи ідеї Stillleben."

Олег Коваль, мистецтвознавець
Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...