Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Євген Світличний | Бабаї Малярські міфологеми

Описание:

6 листопада о 18:00 запрошуємо на відкриття виставки Євгена Світличного "Бабаї: малярські міфологеми".

Виставка, яка виникла на перетині трьох сфер, суголосних авторському світовідчуттю – метафізичній напрузі між «культурою-історією-географією» рідного краю. «Бабаї» стали мистецьким артефактом, у якому ожила особиста та національна історія.

Євген Світличний вірить не у застиглу форму знайденого дару, а вбачає дар – як відправну точку мистецького шляху. «Тобі вже дали тебе. Ти не повинен бути ідолом для самого себе, ти — матеріал».

Декілька років тому, працюючи на пленері полтавських краєвидів, митець паралельно написав невелику серію робіт з рідними харківськими ландшафтами. Відчувши емоційну потребу розвинути тему, автор відкрив творчий етап тривалістю у півтори роки.

Бабаї — рідні землі Євгена Світличного — гучна луна дивної назви, містичні марення минулого, скіфські баби…

Краєвиди, всотані митцем з дитинства, проросли крізь роки у роботах, де сакрально сплелися дитячі спогади, рідні пейзажі та духовні пошуки: марево минулого, марево половецьких баб, марево Бабаїв.

Виставка не є чередою окремих робіт, сюжетно герметичних, зосереджених на собі. Вся виставкова зала є одним великим малярським артефактом, питомим образом скіфської баби – сакрального знаку української культури.

Різноманіття форм — але одна міфологема, яка оживає потоком малярських марень. Марення перетікають одне в одне, проговорюючи себе трьома головними кольорами – синім, зеленим, пурпурним. Саме ці три кольори для майстра уособлюють сакральні знаки-кольори ландшафта України.
Працюючи з глибинними пластами рідної культури, митець стає медіатором, візіонером трансцендентальних обрисів культурної пам'яті.

Не самодостатній сюжет, а ситуація зустрічі з міфом, не авторська постать, а культурний архетип, не ретроспектива, а сьогоднішнє переживання – такою створив Євген Світличний малярську міфологему рідної землі.

"Містики ніколи не розглядали мистецтво як засіб для особистого самовираження чи фотографічного копіювання. Вони шукали в ньому сфокусований дух, рух енергопотоку. Вони вважали, що художник, який має намір вникнути в містерію божого творіння, одночасно повинен виступати як шукач, тлумач, відкривач шляху в іншу реальність".

Віктор Кирунчик "Таємниця матриці укрів-русів"


Євген Світличний
Народився в 1948 р. у місті Каунас, Литва.
Закінчив Київський державний художній інститут в 1973 р. Живописець. Доцент кафедри образотворчого та декоративного мистецтв архітектурного факультету Харківського національного університету будівництва та архітектури. Учасник міжнародних і всеукраїнських виставок з 1980-х років.Роботи зберігаються в ХМ США, Болівії і приватних зібраннях у Німеччині, Португалії і інших багатьох країнах світу.
Живе і працює в Харкові.


Виставка триватиме з 6 листопада до 8 грудня.
Вв-нд 12:00-20:00

Вхід вільний!

Место и время:
Событие уже прошло


Подписывайтесь на наш канал:
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова «78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»


RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...