Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Власники зруйнованого житла можуть подати заяву в Дії та отримати компенсацію: як це зробити

Власники зруйнованого житла можуть подати заяву в Дії та отримати компенсацію: як це зробити

Стартував наступний етап програми єВідновлення. Відтепер українці, чиї будинки були знищені через російську агресію, можуть подати заяву до Дії та отримати кошти на купівлю нового житла.

Наразі компенсацію за програмою єВідновлення можуть отримати за зруйноване житло, яке має одного власника, не розміщене у зоні активних бойових дій та розташоване на підконтрольній Україні території.

Щоб отримати компенсацію за знищене майно, потрібно:

Повідомити про знищене майно у застосунку Дія. Щоб перейти в меню Послуги — розділ єВідновлення — Зруйноване майно. Якщо це було зроблено раніше, не потрібно повторно.

Потім необхідно заповнити заяву про компенсацію у застосунку. Для цього необхідно, щоб права заявника на нерухомість були внесені до Держреєстру прав на нерухоме майно.

Після цього потрібно вказати пільгову категорію, якщо є, та контактні дані.
Дія автоматично сформує заяву. ЇЇ слід перевірити та відправити в обробку.

Суму компенсації визначити комісію органу місцевого самоврядування. Для цього враховують характеристики будинку: площу знищеного житла, рік побудови, клас об'єкту та середню вартість квадратного метра на вторинному ринку регіону.

Після того як комісія оцінить зруйноване майно, заявник отримає житловий сертифікат у Дії або на електронну пошту. Його можна використовувати, щоб придбати нову квартиру, будинок чи будь-яке інше житлове приміщення. А також для купівлі нерухомості на вторинному ринку чи інвестиції у будівництво. Для цього потрібно:

- подати заяву до Дії для бронювання коштів за сертифікатом;
- укласти угоду купівлі у нотаріуса, відзначивши сертифікат як спосіб оплати.
Потім житловий сертифікат конвертують на кошти і перерахують їх продавцю нерухомості. Скористатися сертифікатом потрібно протягом 5 років з моменту отримання.

Важливо:

Подати заяву про отримання компенсації за знищене майно поки що можна лише у застосунку Дія. Пізніше сервіс запрацює у ЦНАПах, нотаріусів та органах соціальної захисту.

Більше про процедуру отримання сертифікату дізнайтесь на сайті програми єВідновлення в розділі Зруйноване житло: https://erecovery.diia.gov.ua/



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

1309
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...