Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

Харків’яни зможуть побувати «Наодинці з давніми богами»

Харків’яни зможуть побувати «Наодинці з давніми богами»

Що ми знаємо про вірування та побут наших пращурів? Яким богам вони вклонялися та які жертви приносили за для свого добробуту? Язичництво віддзеркалює найважливіші сторони господарської, соціальної, духовної сфери давніх суспільств та їх природного оточення. Ви гадаєте стародавні вірування кудись щезло? Приходьте, і ми вам доведемо, що це не так!

Одночасно в тому ж місці доступні для харків’ян містичні таємниці стародавніх слов’ян, унікальні пам’ятки Київської Русі і маловідомі святині Слобожанщини. До 20 червня 2015 року в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва працює соціокультурний проект «Дивовижна Україна: давні пам’ятки поряд з нами».

В рамках проекту пройдуть круглий стіл на тему можливостей використання пам’яток в сучасному житті, вікторини, тематичні вечори, інтерактивні екскурсії навчального спрямування («Тисячолітня культура людства в Україні», «Містична Україна», «Те, що в школі не розкажуть», «Про що шепочуть каміння давніх храмів», «Як монастир капище замінив», «Пам’ятки історії, про які ти не знав» тощо).

Готували і супроводжують проект студенти і викладачі кафедри музеєзнавства та пам’яткознавства Харківської державної академії культури. Багаторічні здобутки кафедри на широкий загал винесено вперше.

Знання історії допомагає відчути себе частиною нації!

Наодинці з давніми богами

Подробиці:

Україна така красива, загадкова та багата на історичні події країна.
Нас оточують пам’ятки давно минулих століть, багато з них ми вже не помічаємо у нашому бурхливому повсякденному житті, а інші захованні у глибинах лісів і про них ми нічого не знаємо. Всі вони зберігають нашу історію.

Вперше здобутки досліджень кафедри музеєзнавства та пам’яткознавства Харківської державної академії культури предстануть для широкої аудиторії. Більше десятка підготовлених для відвідувачів історій відкриють змогу зануритись у різні прошарки української культури. Проект «Дивовижна Україна: давні пам’ятки поряд з нами» дає можливість поринути у невідому Україну. Відвідувачі дізнаються містичні таємниці стародавніх слов’ян, побачать унікальні пам’ятки Київської Русі, цієї величної держави, наступником якої є Україна, та здійснять подорож Слобожанщиною та її монастирями.

Перша частина виставки – «Містична Україна». Історія України оповита незліченною кількістю подій та загадок, що нам ще потрібно буде розгадати. Напевно, однією з найменш відомих нам сторінок історії є період язичництва, час давніх волхвів та ідолів, незбагненних обрядів і ритуалів. Тому не дивно, що саме цій темі присвячено частину фотовиставки. На ній представлено багато незвичайних об’єктів, розкиданих по всій території України. Вони оповиті містикою, та загадками їх побудови або функціонування. Більшість таких об’єктів пов’язані з язичницькими культами, віруваннями людей, їх традиціями.

Друга частина виставки – «Пам’ятки Давньої Русі поряд з нами». Від Давньої Русі, колись величезної держави, до наших часів залишилося зовсім небагато. Все-таки 1000 – 700 років відділяють нас в історії від тих подій. І все ж хотілося б нагадати сучасникам хто ми, звідки ми походимо і в чому витоки нашої державності і нашої культури.

Не дивлячись на те, що часи Київської Русі – не така вже сива давнина, на жаль дуже мало пам’ятників збереглося до наших часів. Більшість з них перетворені в археологічні об’єкти, які цікаві тільки фахівцям. Мета цієї теми – відкрити завісу часів над епохою Русі, що дійшла до наших часів у вигляді давніх городищ, пам’ятних місць або монументальних культових спорудах.

Третя частина виставки – «Духовні святині Слобожанщини». Поряд з нами, на Слобожанщині, є також давні пам’ятки, пов’язані з визначними історичними подіями. Тож остання частина фотовиставки присвячена вже нашому краю, який, незважаючи на свій досить молодий вік, також має чим пишатися, а саме старовинними монастирями Слобожанщини й околиць, які завжди грали величезну роль у житті суспільства.
Це не лише духовні святині, місця поклоніння і паломництва. Це ще й свідки історичних подій, учасники таємниць, змов, інтриг і хитросплетінь тодішньої політики.

Фотовиставка пам’ятників української культури у супроводі тематичних екскурсій представить можливість здійснити подорож у часі, стати свідками язичницького культу на святилищі, побачити містичні печери та замки, побувати на дитинці древнього міста, відвідати дивовижний монастир.

Дізнайтеся про дивовижну Україну більше!

В рамках соціокультурного проекту пройдуть додаткові заходи:

27 травня о 16:00. Тематичний вечір «Наодинці з давніми богами».

3 червня о 16:00. Вікторина «Українська головоломка».

10 червня о 16:00. Круглий стіл «Можливості використання історико-культурних пам’яток в сучасній Україні».

Під час роботи проекту екскурсії будуть проходити кожної півгодини, починаючі з 10:00, остання – о 17:00.

Перелік екскурсійної тематики по виставці

Оглядові екскурсії:
Подорож Україною вглиб століть: від християнських святинь до язичницьких культів
Невідома Україна в світлі фотооб’єктива
Дорогами наших пращурів
Тисячолітня культура людства в Україні

Екскурсійна тематика для молодших школярів:
Те, що в школі не розкажуть
Про що шепочуть каміння давніх храмів
В кого/ що вірили наші предки?
Знайомтеся, Давня Русь

Екскурсійна тематика для старшокласників:
Як монастир капище замінив
Пам’ятки історії, про які ти не знав
Чим славилась Київська Русь
Таємниці давніх монастирів Лівобережжя України

Тематичні екскурсії:
Історія України в її пам’ятках.
Вплив вірувань на культурну спадщину України
Містична Україна.
Пам’ятки Давньої Русі в сучасній Україні
Духовні святині українського Лівобережжя


Виставка працює з 10:00 до 17:30, вихідний – субота, неділя.
Адреса: м. Харків, вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху.
Довідки за тел.: (057) 700-35-79, 093-52-27-367,099-013-63-57.
Детальніше про подію – за посиланнями:
www.cultura.kh.ua
www.facebook.com/events/714976181946035/

11:08
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...