Размышления
Большого
Города

Размышления Большого Города

«Невидима праця» персональний проєкт Марії Прошковської

«Невидима праця» персональний проєкт Марії Прошковської

Зона видимості щоденної жіночої праці є фокусом нового дослідження української мисткині, лауреатки конкурсу «Середовище існування. Маніфест 2020».

Тривалий відеоперформанс, що присвячений одній з базових конструкцій ідентичності в українській культурі, розпочався у 2019 році під час міжнародної резиденції SoundID.

Впродовж місяців художниця робить давню жіночу справу - створює класичний весільний рушник за чіткою схемою. Cвій рушник Марія Прошковська вишиває без ниток. Вона вірить, що невидимий малюнок на полотні проявляє щоденну рутину жіночої праці та спонукає до пошуків як її традиційної сутності, так і до сучасного бачення проблеми.

Марина Щербенко, куратор: «У проекті «Невидима праця» Марія Прошковська торкається такого важливого питання, як гендерний розподіл часу. Жінки працюють з чоловіками нарівні, але хатня робота й турбота за родиною досі лежать на них. Домашня робота нещадно з‘їдає час, крім цього ще й асоціюється з її відсутністю. Звертаючись до історичного контексту, Марія досліджує побутове призначення, актуальність його сенсу та трансформації родинної, соціальної і громадської ролі жінок в українському суспільстві».

Розмірковуючи про традиційне коло жіночих обов’язків, Марія працює із звичними нашій культурі матеріалами - глиною, соломоюта камінням. Аудіо складова виражена фрагментами українських співів в обробці сучасної композиторки Катерини Гривул (Львів, Україна) та доповнена текстом авторства дослідниці Устини Стефанчук (Едмонтон, Канада). Протягом наступного місяця у Щербенко Арт Центрі будуть виставлені особливі домоткані об’єкти-п’яльця.

Марія Прошковська, художниця: «Жінки, які створювали ці полотна в різний час від більше ніж столітньої давнини до сьогодення, фактично є співавторками. Тканина тут як доля, ніби пише майбутнє. Адже, подібно до вишивки весільного рушника, вона вкладає в роботу мрії і душу. Демонструє охочому до упередженого оцінювання соціуму готовність іти на такі пожертви. П’яльця також візуалізують безкінечний рух по колу. І зараз, працюючи з темою невидимої жіночої праці, можливо зрозуміти, як розірвати коло і почати новий цикл».

ЩЕРБЕНКО АРТ ЦЕНТР

Михайлівська, 22-В, Київ, 01001



Подписывайтесь на наш канал:
«78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова»
78 & 078 Развлечения и Размышления Харькова Telegram.

864
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...